Allerede som 11-åring visste Christer Rødseth at han ville bli kokk. I dag er han kaptein på Det norske Kokkelandslaget, kjøkkensjef på Vaaghals og opptatt av at kokkeyrket først og fremst er et lagarbeid. Bli bedre kjent med månedens kokk, Christer Rødseth.

Christer-Rødseth_wp_1920x930_acf_cropped-1600x775

Christer Rødseth (27) fra Aurskog har alltid vært trygg på at det var kjøkkenveien han ville gå. Onkelen hans var kokk, og Rødseth var ofte med han på jobb. Som 11-åring fikk han på seg både kokkebukse og hatt, og fra da av var valget enkelt – han skulle bli kokk. I dag er han kjøkkensjef på Vaaghals, som i 2015 ble kåret til den beste nye restauranten i Norge, og klar for sitt aller første VM som kaptein på Det norske Kokkelandslaget.

Fra oppvaskhjelp til kaptein

Som 16-åring hjalp Rødseth til med oppvasken da kokkelandslaget trente på skolen på Sørumsand der han var elev. I 2015 ble han kaptein for juniorlandslaget og for ett år siden tok han over som kaptein for seniorlandslaget.
– Kokkelandslaget har hevdet seg med topplasseringer de siste årene, så nå må vi gi gass for å nå toppen. Det er helt klart neste mål, sier kapteinen.

Jobben som kaptein består i å lede laget og å konkurrere selv, og en blanding av organisering av samlinger og sponsorjobbing.

– Først og fremst er det laget som jobber sammen. Vi trener nesten annenhver helg, så det er ganske intenst frem til konkurransen i november. Kaldmaten er krevende. Alt må gjøres innenfor en tidsramme, og her kan detaljer som støv og andre ting påvirke. Det er en helt egen måte å jobbe på. På varmmatsamlingen jobbes det med gjennomkjøring av maten, forklarer Rødseth.

Christer-Rødseth_hjelp

 

 1. Hva liker du best ved kokkeyrket?
  – Det må være det store presset og jaget man har hele tiden. Det er veldig gøy. Man må prestere til enhver tid og det er gjestene som har hovedrollen – det er det viktig at man aldri glemmer.
 2. Hva spiser du når ingen ser på?
  – Jeg spiser egentlig det meste. Kokker er mennesker de også, selv om man er glad i mat og glad i å lage mat. I konkurransesammenheng er det stort fokus på sunt kosthold, og da er vi veldig påpasselige med hva vi spiser. Maten skal være næringsrik og sunn.
 1. Hvis vi kom til hjem til deg på middag, hva ville du servert oss?
  – Jeg er etter egen oppfatning ganske flink til å lage pizza. Jeg laget nylig en pizza med en nydelig pizzasaus, med stekt urfe i tynne skiver på toppen. Pizza er jo egentlig noe så enkelt som godt brød med god saus og godt kjøtt. Skal jeg imponere, gjør jeg det med hjemmelagde pastavarianter.
 2. Hva anser du som det viktigste du gjør i jobben din?
  – Det er å passe på personalet. Uten dem har man ingenting. Som kjøkkensjef er det ikke du selv som lager maten. Du har medarbeidere som gjør de tunge løftene og da er det veldig viktig å være en tydelig leder.

 

Christer-Rødseth_samarbeid
 1. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?
  Da ville jeg tatt en runde på kjøkkenet til helse-Norge. Jeg forstår at mange beslutninger tas over hodet på dem som jobber der, men jeg har også sett hva pasienter og beboere får servert, og tenker at det er mulig å heve standarden.
 1. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?
  Det var da jeg som lærling skulle lage en trøffel-vinaigrette. Jeg endte opp med å hakke opp mye mer trøffel enn det jeg skulle bruke, og det er ikke akkurat gratis, så da var det en kjøkkensjef som ikke var så fornøyd.
 1. Hva slags kjøkkenredskap ville du vært?
  – Jeg ville vært et microplane (rivjern) – den bruker jeg mye. Definitivt.
 2. Hva er den hyggeligste tilbakemeldingen du har fått på jobb?
  – Det aller hyggeligste er når gjestene sier at dette er noe av det beste de har spist i hele sitt liv.