Stryhns postei med urter og sopp på nøttebrød-2
Noen matvarer er våre danske venner ekstra gode på. En av dem er postei. Leverpostei ble introdusert i Danmark i 1847 av franskmannen François Louis Beauvais. Til å begynne med som en luksusrett siden den opprinnelig var dyr å lage. Litt luksus er det fortsatt å få servert en god postei. Vanligvis serveres posteien med klassisk tilbehør som sylteagurk, syltede rødbeter, bacon og stekt sopp. Ikke noe å si på det, det er kjempegodt. Men, det er mulig å kombinere en god leverpostei med så mye mer. Vi har tatt en titt i tilbehørsboksen og tenkt litt utenfor den. Her får du tips til litt-utenom-det-vanlige tilbehør som løfter posteien til nye høyder.

Det tar laaaang tid ...

Siden 1970 har vi laget posteier i Drammen. Fortsatt stekes den etter de samme metodene som den gang den ble lansert. Langt ifra den raskeste og mest moderne metoden, men god mat tar som kjent tid. Vi lar kvaliteten på produktene trumfe effektive produksjonsmetoder, og holder derfor fast på de gode gamle tilberedningene som gir den fantastiske stekeskorpen, den fine konsistensen og den gode saftigheten. Selv om det altså tar laaaaaang tid...

En postei på vår “posteimeny” er vi ekstra stolte av og det er klassiske danske leverposteien fra Stryhns, Danmarks mest populære postei. Denne lager vi også i Drammen med norske råvarer nøyaktig etter den originale Styhns oppskriften. Med en så god postei er grunnlaget lagt, det er bare å supplere med gode tilbehør.

Litt av hemmeligheten ligger i et tilbehør som løfter både smaken og utseendet til fristende spiseopplevelser. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke toppinger som kan gjøre en tilsynelatende enkel postei til en skikkelig “høydare” på menyen din. Vi har fått en god del virkelig spennende innspill fra kreative kokker. Om du lar deg friste til å teste, finner du noen litt-utenom-det- vanlige-forslag, nedenfor.

Postei servert med syltede grønnsaker-1

Litt-utenom-det-vanlige-toppinger til posteien

Sylteagurk og postei er et sikkert kort. Stekt bacon, stekt sopp og syltede rødbeter i glass også. Alt dette er smakfulle tilbehør til postei som du nok kjenner godt fra før. Nedenfor har jeg plukket frem fire litt annerledes, men veldig gode forslag til spennende postei tilbehør som jeg håper kan inspirere deg.

1. Byggryn m/rødbeter og timian  

100g byggryn
50g rødbeter i lake
50g rødløk
Timian
Rødbetlake

Byggryn bløtlegges natten over og kokes neste dag til de er møre og så avkjøles. Blandes med finhakket rødløk, rødbeter og frisk timian. Smakes til med rødbetlake og litt sukker eller en søt balsamicoeddik.

En rugbrødskive med litt crispisalat under skiver av postei, toppet med denne miksen og noen små grener med frisk timian, blir et saftig og fargerikt posteismørbrød. Husk at rødbeter setter farge, så legg på denne toppingen rett før servering.

2. Rips og rødløkskompott

3 ss Balsamico eddik
1 ss sukker
1 ss Olivero
0,5 rødløk i smale kløfter
50g rips - hold av litt til pynt

Kok opp balsamicoeddik, sukker og Olivero. Tilsett rødløk og kok til løken blir mør, og sausen tykner. Avkjøl og vend inn fersk rips.

Her kombineres søtt og surt på en flott måte. Skjærer du skiver av postei og anretter på et fat, omringet av kompotten og pyntet med friske rips og litt friske urter, får du en ny og litt anderledes buffetvariant av postei.

CTA posteigarnityr

3. Baconsnø

200g baconfett – det fettet som blir når du steker bacon til posteien
80g maltosec f.eks fra Sosa
Salt

Avkjøl fettet litt og rør sammen med maltoen. Malto absorberer fett som så forvandles til pulver og som dermed gjør at du kan lage en smaksrikt pulver eller "snø" av baconfettet.

Dette er lekker topping på et posteismørbrød sammen med f.eks sprø tynne båter av slangeagurk, litt urter og litt søt løk. Garantert noe som vekker nysgjerrigheten hos gjestene dine! 

4. Søt løk

Sjalottløk
Sukker
Eplecidereddik eller hvitvin

Skrell sjalottløken og skjær i tynne ringer, gjerne på en mandolin. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok til nesten all væsken har forsvunnet og løken har blitt blank og seig. Form så til egg med en skje eller lag en annen ønsket form.

Et søtt tilbehør passer godt sammen med alle typer postei og paté. Til postei med myk søt løk kan du gjerne servere noen strimler av tynne skiver stekt chorizopølse.

Vil du ha flere tips?  

Det er bare fantasien som setter grenser for gode tilbehør til postei. Håper du lar deg friste til å løfte posteiserveringene dine til nye opplevelser. Skulle du ha lyst på flere ideer til spennende og smakfull toppinger, er du velkommen til å laste ned inspirasjonssamlingen under. Der finner du også bilder av oppskriftene i denne artikkelen. Og skulle du ha noen gode ideer til tilbehør, setter jeg stor pris på om du sender dem til oss i millsproffpartner@mills.no.

Hei postei og lykke til!

CTA Posteitips