Stryhns postei med urter og sopp på nøttebrød-2
Posteier er muligens et av de «norskeste» påleggene vi har, men posteiens historie i Norge er ikke så veldig gammel. Som tilfellet er med mange andre matvarer, er denne også importert og det fra våre gode naboer i Danmark. Leverpostei ble introdusert i Danmark i 1847 av franskmannen François Louis Beauvais. Til å begynne med som en luksusrett siden den opprinnelig var dyr å lage. Etterhvert utviklet den seg til et populært hverdagspålegg. Så populær er den faktisk at den i 1992 ble kåret til danskenes favorittpålegg. Her får du tips til litt-utenom-det-vanlige tilbehør som løfter posteien til nye høyder. 

Det tar laaaang tid ...

Siden 1970 har Delikat Posteier blitt laget  i Drammen. Fortsatt stekes den i de samme ovnene som den gang den ble lansert. Langt ifra de raskeste og mest moderne ovnene, men god mat tar som kjent tid. Vi lar kvaliteten på produktene trumfe effektive produksjonsmetoder, og holder derfor fast på de gode gamle ovnene som gir den fantastiske stekeskorpen, den fine konsistensen og den gode saftigheten. Selv om det altså tar laaaaaang tid ...

På vår “produktmeny” finnes flere varianter fra den klassiske danske Kronborg posteien, via de mange Mills Posteiene til Vita hjertego´ Grønnsakspostei. Uansett hvilken av disse du velger, kan du enkelt gjøre et “hverdagspålegg” om til en fristende servering til gjestene dine. Hemmeligheten ligger i et tilbehør som løfter både smaken og utseendet til fristende spise-opplevelser. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke toppinger som kan gjøre dette enkle pålegget til en skikkelig “høydare” på menyen din. Om du lar deg friste til å teste, finner du noen litt-utenom-det- vanlige-forslag, nedenfor.

Postei servert med syltede grønnsaker-1

Litt-utenom-det-vanlige-toppinger til posteien

Sylteagurk og postei er et sikkert kort. Stekt bacon, stekt sopp og syltede rødbeter i glass også. Alt dette er smakfulle tilbehør til postei som du nok  kjenner godt fra før. Nedenfor har jeg plukket frem fire litt anderledes, men veldig gode forslag til spennende postei tilbehør som jeg håper kan inspirere deg.

1. Byggryn m/rødbeter og timian  

100g byggryn
50g rødbeter i lake
50g rødløk
Timian
Rødbetelake

Byggryn bløtlegges natten over og kokes neste dag til de er møre og så avkjøles. Blandes med finhakket rødløk, rødbeter og frisk timian. Smakes til med rødbetelake og litt sukker eller en søt balsamicoeddik.

En rugbrødskive med litt crispi salat under skiver av postei, toppet med denne "salaten" og noen små grener med frisk timian, blir et saftig og fargerikt posteismørbrød. Husk at rødbeter setter farge, så legg på denne toppingen rett før servering.

2. Rips og rødløkskompott

3 ss Balsamico eddik
1 ss sukker
1 ss Olivero
0,5 rødløk i smale kløfter
50g rips - hold av litt til pynt

Kok opp balsamicoeddik, sukker og Olivero. Tilsett rødløk og kok til løken blir mør, og sausen tykner. Avkjøl og vend inn fersk rips.

Her kombineres søtt og surt på en flott måte. Skjærer du skiver av postei og anretter på et fat, omringet av kompotten og pyntet med friske rips og litt friske urter, får du en ny og litt anderledes buffetvariant av postei.

3. Baconsnø

200g baconfett - det fettet som blir når du steker bacon til posteien
80g maltosec f.eks fra Sosa
Salt


Avkjøl fettet litt og rør sammen med maltoen. Malto absorberer fett som så forvandles til pulver og som dermed gjør at du kan lage en smaksrikt pulver eller "snø" av baconfettet.

Dette er lekker topping på et posteismørbrød sammen med f.eks sprø tynne båter av slangeagurk, litt urter og litt søt løk. Garantert noe som vekker nysgjerrigheten hos gjestene dine! 

4. Søt løk

Sjalottløk
Sukker
Eplecidereddik eller hvitvin

Skrell sjalottløken og skjær i tynne ringer, gjerne på en mandolin. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok til nesten all væsken har forsvunnet og løken har blitt blank og seig. Form så til egg med en skje eller lag en annen ønsket form.

Et søtt tilbehør passer godt sammen med alle typer postei og pate. Til postei med myk søt løk kan du gjerne servere noen strimler av tynne skiver stekt chorizopølse.


Vil du ha flere tips?  

Det er bare fantasien som setter grenser for gode tilbehør til postei. Håper du lar deg friste til å løfte posteiserveringene dine til nye opplevelser. Skulle du ha lyst på flere ideer til spennende og smakfull toppinger, er du velkommen til å laste ned inspirasjonssamlingen under. Der finner du også bilder av oppskriftene i denne artikkelen. Og skulle du ha noen gode ideer til tilbehør, setter jeg stor pris på om du sender dem til oss i millsproffpartner@mills.no.

Hei postei og lykke til!

New call-to-action