vegetarisk middelhavskostKjøtt og fisk har sin naturlige plass på menyen, men både trender, marked og ernæringsråd peker mot at vi skal spise mer plantebasert mat. Det er heller ikke tvil om at flere og flere av gjestene dine også ønsker et større tilbud med plantebaserte retter. Og mer plantebasert mat er godt for både folk og klode.

Vi har tatt en prat med direktør for bærekraft i Mills, Emilie Olderskog, for å få litt mer om bakgrunnen for hvorfor plantebasert er en trend som berører oss alle. Emilie er klar på at dagens produksjons- og forsyningssystem ikke kan fortsette dersom vi skal klare å fø befolkningen om noen tiår.

–Vi vet at flere og flere blir mer bevisste og ønsker å spise mer plantebasert. Her har serveringsbransjen en kjempefin mulighet til å inspirere sine gjester – til å ta gode valg både når de spiser hos dem, men også at de tar med seg inspirasjonen hjem til sin familie, sier Emilie.

Plantebasert matglede

Vi har mange eksempler på fremragende kokker som løfter plantebaserte retter til nye høyder og serverer dem på profilerte gourmetrestauranter. Det viser at plantebasert mat handler om matglede, gode smaker og matopplevelse i tillegg til at det er bra for kloden og bra for helsen.

Den maten du lager og serverer til gjestene dine kan være en stor inspirasjonskilde for den maten folk lager hjemme. Som profesjonell kokk blir dermed den matfaglige kompetansen og kreativiteten din viktig i et større bærekraftperspektiv. Kanskje kan du starte med å endre tallerkensammensetningen slik at andelen kjøtt/fisk reduseres og erstattes av spennende plantebaserte råvarer? Det er kanskje et fåtall av gjestene dine som er klare for et fullvegetarisk eller vegansk kosthold, men mer grønt er de fleste enige om er en god ting.

Inspirasjon til plantebaserte retter

Mange deler av verden har gode tradisjoner for å servere mer plantebasert mat enn vi har i Norge og Norden. Midtøsten er et eksempel på dette, og vi har derfor hentet frem noen ideer nettopp fra denne delen av verden i brosjyren «En smak av Midtøsten». Her finner du mange tips og oppskrifter til enkle, plantebaserte serveringer som også kan bidra til å inspirere gjestene dine. Tabboulehsalat,  squashboller og baba ganoush kan være fristende rettene på en meze-buffet.

Kjøtt og fisk er fortsatt med

I Mills mener vi at kjøtt og fisk fortsatt har sin naturlige plass i kostholdet, men vi er tilhenger av å følge de offisielle, forskningsbaserte kostholdsrådene myndighetene gir, og de er entydige på at andelen plantebasert mat må økes både for folks og klodens helse. Våre kokker jobber hele tiden med å tenke nye måter å servere plantekost på som gir god smak og sunnere måltider.  Bakt brokkoli med Mills Aioli og sprø spekeskinke, Pokebowl eller Potet med trøffelmajones som du ser på bildet under, er noen av våre fristende oppskrifter der hovedingrediensene er plantebaserte. 

 

Majonespoteter-e1590405637939-1600x740

Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet utarbeidet en ekspertuttalelse om vegetarisk og vegansk kosthold. Uttalelsen gir svar på de ti mest stilte spørsmålene om temaet, innsendt fra både befolkningen og ulike fagmiljøer. Du kan se både spørsmålene og svarene her. Kanskje gir det inspirasjon eller svar på noen av dine spørsmål også.

– Mat ligger i kjernen av mange utfordringer verden står overfor i dag – hvordan den lages, konsumeres og kastes har en enorm påvirkning. Det er enighet om at man trenger en «food system transformation», og dette skal vi i Mills være med å bidra til, i samarbeid med store og små aktører rundt oss, avslutter direktør for bærekraft, Emilie Olderskog.

New call-to-action