husmorskolen-vega-melange-1080 x 608

Trodde du at influensere var et fenomen skapt av sosiale medier og at det oppsto med dagens millennials?

Da har du nok ikke hørt om Fru Paula Messel (1876 – 1946). Fru Messel fra Mandal reiste allerede i 1905 land og strand rundt for å demonstrere matlaging generelt og konditorvarer spesielt. Langs det ganske land samlet hun husmødre og andre interesserte til fulle hus og disket opp med lekre matretter, kaker og annet godt.

Fagkompetanse og opplæring inne matfaget har vi i Mills vært opptatt av siden starten. Beviset får vi når vi gjør dypdykk i vårt rikholdige arkiv. Fru Paula Messel var langt forut for sin tid innen influenser-businessen. 

100 råd og vink for bruk av Melange

Melange margarin ble lansert på det norske markedet i 1919 og på midten av 1920-tallet kom reklameboken «Fru Paula Messels 100 Melange råd og vink». I boken gir hun både matlagingsråd og tips om hvordan du kunne fjerne rødvinsflekker og holde blomstene friske lenger. Fru Messel hadde stor gjennomslagskraft i sin tid – hun var en tidlig influenser.

Datidens influenser

I dag definerer vi influensere som mediepersonligheter og bloggere. Det kan også være idrettspersonligheter, kjente kulturpersonligheter og eksperter innen sine fagfelt – som kokker og servitører. Hver tid har sine influensere og Fru Paula Messel var utvilsomt en slik på 1920- og 30-tallet. Mills la den gang en solid markedsplan rundt Fru Paula Messel og kunne nyte godt av hennes sterke påvirkningskraft.

pyråfoto

Pyrå – en delikatesse

I boken kommer hun med en rekke gode tips og lekre oppskrifter og introduserer oss for delikatessen Pyrå.  Pyrå finner du ikke i dagens kjøledisker eller på Google for den saks skyld. Pyrå kan best beskrives som et pålegg basert på Melange og kombinert med det du måtte ha for hånden av råvarer. Pyrå minner en hel del om dagens kryddersmør faktisk. Her er et utdrag fra boken:

«Pyrå er en blanding av Melange og delikatesser som kjøtt, laks, grønnsaker, frukt eller lignende». Med andre ord, «Et fullstendig pålegg, med Melange som basis».

 

Kryddersmør basert på Melange

Oppskriftene på Pyråer er ikke nødvendigvis så kompliserte.  La oss ta råd eller vink nummer 9; «Gressløkpyrå er en frisk grønn delikatesse fordi det er hakket gressløk som er blandet med Melange. Dette er et av de lekreste pålegg vi har.» For sikkerhets skyld tar vi også med nummer 10; «Vi må derfor sørge for stadig å ha gressløk groende i en blomsterpotte i vårt kjøkkenvindu».

Meld deg på bloggen

Tidlig fokus på matsvinn

Fru Paula Messel var ikke bare en tidlig influenser, hun var også blant de beste til å utnytte råvarene og restene til det fulle. Så selv om Pyrå kanskje ikke kommer på menyen igjen, er konseptet godt og bærekraftig. Fru Messel var opptatt av matsvinn, et tema som er høyaktuelt den dag i dag.

 

Ønsker du å lese flere av «Fru Paula Messels 100 Melange råd og vink» kan du laste ned brosjyren her. Du kan også se to av dagens Mills-ambassadører snakke om matsvinn i denne videoen. Om du bare vil lage kryddersmør – dagens «pyrå» - finner du en oppskrift her.

last ned Fru Paula Messels 100 melange-råd og vink