grønnsakspostei smørbrød

De fleste forbinder dansk mat med rause mengder kjøtt, fisk og skalldyr, men vegetarretter har en like naturlig plass i det danske kjøkkenet. Et godt eksempel ser du i hovedbildet: et fristende "smørrebrød" med saftig grønnsakspostei, squash og gresskar som er grillet lett og syltet sopp og løk.

Trenger du flere tips til lekre danske vegetariske fristelser, er det bare å fortsette å lese. Her presenterer vi oppskrifter på enda et par gode eksempler på danskinspirerte vegetarretter. I den første retten spiller den allsidige poteten hovedrollen. 

Jeg ønsker flere tips og triks fra Kokkeknep.no

 

KARTOFFELLMAD

Poteten har en spesiell plass i danske (og norske) hjerter. En dansk klassiker er rett og slett et potetsmørbrød eller "kartoffelmad" på originalspråket.

Det høres kanskje litt uvant ut med poteter som pålegg, men det fungerer godt i kombinasjon med blant annet rødløk og frityrstekt løk.

To andre danske potetgodbiter er vinkokte poteter og røkte poteter. Begge to kan kombineres med både kjøtt og fisk, men de står også utmerket for seg selv i feks en potetsalat. 

 

kartiofel mad

nyvinningen Grønnsakspostei 

En god dansk postei er nærmest obligatorisk på enhver dansk buffet, men særlig vegetabilsk er den ikke. Mills har derfor lansert en helt egen grønnsakspostei.  Her har vi brukt all vår kunnskap og erfaring fra posteiproduksjon til å få frem en plantebasert postei.

Resultatet ble Stryhn´s Grønnsakspostei basert på kikerter, gulrot og brokkoli. Sammen med grønnsakene finner vi også planteoljer fra raps og solsikke, noe som bidrar til en saftig postei. For å sikre den gode smaken har vi også brukt samme krydder som vi bruker i våre klassiske posteier.

Server den akkurat som du vil servere en tradisjonell postei. På bildet under er grønnsaksposteien presentert med vegetabilsk garnityr som syltet sopp og syltet løk.

– Vegetarmaten tar stadig større plass

I Mills Proffpartner er Brian Brunsvig ambassadør for dansk matglede. Han kom fra Danmark til Norge i 1999 og jobber i dag som distriktssjef for Oslo og Viken i Mills Proffpartner. 

– Vegetarmaten tar stadig større plass på det danske kjøkkenet. Bocuse d'Or gullvinner Rasmus Kofoed, som er sjefskokk og medeier i Geranium i København som har tre stjerner i Michelin-guiden, tilbyr nå kun fisk, skalldyr og grønnsaker på sin meny. Han kuttet alt kjøttbasert fra menyen nå i januar. Når en så høyt profilert kokk tør å ta det skrittet, tenker jeg at flere vil gjøre det samme. Han har den slagkraften. Sier Brunsvig. 

– Også her i Norge ser vi at konkurranser som Årets grønne kokk vinner stadig mer prestisje. Og grønnsaksposteien er en naturlig del av dette bildet som gjør det mulig å spise mer plantebasert mat med masse god smak, sier Brian. På Kokkeknep.no finner du mange gode tips til smakfulle potet- og grønnsaksretter som passer både for tallerkenservering og buffet.

Grønnsakspostei med garnityr

Jeg ønsker flere tips og triks fra Kokkeknep.no