Ett daglig måltid i kantinen representerer ca. 30 % av matinntaket til gjesten din hver dag. Det er klart at det har stor betydning hva du tilbyr gjestene dine. Vi mener at sunn mat fint kan være full av nytelse. Små justeringer i utvalget av produkter og oppskrifter kan være løsningen for å servere mat med mindre mettet fett, salt og sukker, og mer fiber. Det ene utelukker ikke det andre. I denne artikkelen deler vi noen gode tips for hvordan du enkelt kan sikre at maten du tilbyr, ikke bare smaker godt, men også gjør godt for gjestene dine. Det er bare å bytte ut i stedet for å kutte ut!

SUNN MAT ER FULL AV NYTELSE
Det sies og menes mye om mat og helseeffekter for tiden. Selv med matfaglig bakgrunn er det ikke alltid enkelt å finne frem i jungelen av meninger om mat og hva som er bra og ikke bra for kroppen. Vi tenker det er en god ide å tilby gjestene mat i tråd med helsemyndighetenes kostråd. Disse anbefalingene er basert på store kunnskapsoppsummeringer med mål om å forebygge livsstilsykdommer.
På bildet til høyre er bønner og frukt en fin og frisk kombo.
Nedenfor følger noen gode tips og råd som kan hjelpe deg i jakten på et bedre tilbud som vil glede gjestene dine med sunnere mat som er godt for kroppen.

- Grønnsaker og frukt gir masse vitaminer og antioksidanter, færre kalorier og mindre mettet fett
- Det er gunstig for hjertehelsen å bytte ut smør med myk margarin eller planteoljer for å redusere inntaket av animalsk mettet fett
- Å bruke leverpostei og ost med vegetabilsk fett samt renskjære kjøtt, bidrar også til å redusere inntaket av mettet fett
- Velger du majones eller majonesbaserte salater fremfor rømme, bidrar retten straks med mindre av det usunne fettet
Les også: Noen ganger er det enkelt å bytte ut

- Mer fisk og sjømat fremfor kjøtt
- Hvitt og magert kjøtt, som kylling og kalkun fremfor rødt kjøtt, som storfe og svin
-
Grønnsakspureer og jevninger laget på kraft smaker veldig godt
-
Det er smart å bytte ut fløte og smør i supper og sauser og heller bruk grønnsakskraft
-
Majonesbaserte sauser og dressinger bidrar med mindre mettet fett enn fløtesauser

Bytt til andre smaksettere enn salt
- Mindre salt i maten og mer bruk av urter og krydder øker smaken uten å øke blodtrykket
Bytt til grovere kornprodukter
- Grovt brød fremfor fint brød gir mer fiber og holder deg mett lenger
- Vann som hoveddrikke er helt topp – Smaksett vannet med frukt eller urter, server gjerne med isbiter i pene glass. Straks er det mer fristende!
På Kokkeknep.no finner du flere tips til deg med mat som yrke.
Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål eller trenger litt hjelp for å gjøre din servering litt sunnere!