Det blir jul iår også, og den kommer sannsynligvis like fort som alltid. Siden vi har gleden av å være sponsor for Bakerlandslaget, har vi benytte anledningen til utfordre dem på litt anderledes julebakst. De vanlige syv slagene hører med for mange, men kanskje du kan friste gjestene dine med noe utenom det tradisjonelle. Remy Corbet, lederen for Bakerlandslaget tok forespørselen på strak arm og i denne artikkelen deler jeg noen av deres beste oppskrifter.

Stollen 1350

Oppskriftene de byr på kan også fint serveres utover jueltiden. Når gjestene dine får smaken på disse, vil de kanskje etterspørre dette ellers i året også? God bakst!

Julekake 1300

På bildet over her ser du en "Stollen" som er et tradisjonelt tysk julebakverk. Med røtter så lang tilbake som 1545, er det klart at det finnes flere "riktige" varianter av dette bakverket. Remy's utgave går "all in", med rosiner, nøtter, kandisert appelsinskall (Orangeat, som det heter om du vil imponere) og, ikke minst en kjerne av mandelmasse og egg. Denne trenger ikke noe mer, kun en rykende varm god kopp kaffe ved siden av. 

Har du først laget kandisert appelsinskall, kan du også bruke den i en litt anderledes julekake.

Appelsinskallene gir en ekstra frisk smak og denne varianten julekake kan du by på med med Olivero, ost, syltetøy eller bare som den er.

 

Craqueles au chocolate 1300

 

Craqueles au Chocolate fremstår nesten som en fransk versjon av en Brownie. Den er nok litt mer enn det. Varianten til høyre inneholder også eplebiter som gir en ekstra saftighet og en smak som er en fin kombinasjon sammen med sjokoladen. Toppet med et dryss melis, noen friske julerøde bær og hakkede nøtter er dette en skikkelig førjulsfristelse.

marvposteier-justertRemy tok også frem en liten "julemuffins". Muffins er noe av det enkleste å bake og sette på menyen som en liten godbit til kaffen. Akkurat disse muffinsene er bakt med lettrømme i røren, slik at de får en rik, litt syrlig smak. Frostingen er også en enkel oppskrift.  Pyntingen? Den bestemmer du selv, gi den gjerne ditt eget julesærpreg

 

Brioche er heller ikke et typisk norsk julebakverk, men hvorfor ikke prøve dette klassiske franske bakverket som et alternativ til vår tradisjonelle julekake? Med brunost eller syltetøy blir det ikke feil.

Tilslutt måtte det bli en liten tur i arkivet. Vi fikk nemlig ifjor oppskriften til Trude Beates' tradisjonelle Marvposteiar.

Trude Beate Brendehaug er også medlem av Baker- og Konditorlandlaget og disse marvposteiene MÅ hun bake til jul hvert år. Vi har prøvd dem og vi forstår godt hvorfor. 

Så, om det blir  Stollen eller Marvposteier eller et annet fristende bakverk du setter på menyen, er jeg overbevist om at du får fornøyde gjester. 

Har du noe du lurer på om baking, er det bare å ta kontakt med meg eller en av mine flinke kollegaer i Mills som hjelper deg mer enn gjerne. Vi ønsker lykke til med litt anderledes julekaker på menyen i år!

 

New call-to-action