Kokkeknep

Allergenmerking - Her får du en enkel måte å gjøre det riktig hver gang.

Skrevet av Hanne Tømte | 17. juni 2021

Folk kan bli syke eller få ubehagelige helsemessige reaksjoner av å spise mat de ikke tåler. Derfor er det både nødvendig og lovpålagt å oppgi hvilke allergener maten du serverer innholder. Vi har gjort denne jobben enkel for deg, ved å designe gratis allergenkort som tydelig viser samtlige allergener som skal merkes. 

Her er det bare å skrive inn rettens navn og krysse av for allergenene den inneholder. Kortene er satt opp med 6 kort på et A4 - ark, enkelt å printe ut etter behov.

Last ned gratis allergenkort her

Allergenmerking for serveringsbransjen

Obligatorisk allergenmerking på det du serverer ble innført 13.12.2014. I henhold til krav fra Mattilsynet så må alle som lager eller selger mat som ikke er ferdigpakket, for eksempel over disk, i restauranter, i kantine og ved catering, opplyse om ingredienser og allergener. Dette skal være synlig for kunder slik at de ikke behøver å spørre betjeningen.

Folk kan være allergiske eller intolerante mot mange ingredienser, men regelverket sier at det er 14 bestemte allergener som det skal informeres om. Listen er felles for EU og Norge og gjelder all mat, både med og uten emballasje.

Reglene for merking gjelder følgende allergener og produkter og fremstilt av disse: 

    • Glutenholdig korn (hvete, rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse)
    • Skalldyr
    • Egg
    • Fisk
    • Peanøtter
    • Soya
    • Melk (herunder laktose)
    • Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasjnøtt, macadamianøtt/australianøtt)
    • Selleri
    • Sennep
    • Sesamfrø
    • Svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l, uttrykt som SO2
    • Lupin
    • Bløtdyr

Allergenmerking ivaretar behov for trygg og helsevennlig mat

Bakgrunnen for dette lovverket er å ivareta forbrukers behov for trygge, helsevennlige produkter. Ukorrekt eller mangelfull informasjon om innholdet i maten, kan være helseskadelig for en person med allergi eller intoleranse. Opp mot 25 % hevdes å ha en eller annen form for allergisk reaksjon på enkelte mattyper. Det er mye, og forklarer hvorfor vi har merking av matvarer. Du kan lære mer om matallergi og matintoleranse på NAAFs sine sider

Har du behov for å oppdatere deg på forskriftene? Her finner du en god oversikt fra MATTILSYNET

Serveringsbransjen har vært flinke til å følge opp allergenmerkingen. Men, noen ganger er det kanskje ikke like enkelt å lage en merking som er både rask å få satt opp, samtidig som den er lett å lese for spisegjesten. Dette er nok mest aktuelt på buffeter og i salatbarer hvor det som serveres kan endre seg en god del  fra dag til dag. Ferdige allergenkort gjør det enkelt for deg å merke rettene dine riktig.