Hummus m tomater 1920px

Hva kan du kombinere hummus med, og hvordan kan du servere den? Det meste faktisk. Her finner du noen av mine favoritter.

Hummus begynner å få skikkelig innpass på norske menyer. Ikke så rart, det er en perfekt rett i forhold til den økende interessen for plantebasert mat, og den har stort sett en mild, avrundet smak som de fleste blir raskt fortrolig med. Den vanligste måten å servere hummus på er som en dipp til brød eller kjeks. Det er godt, men ikke stopp der! På bildet ser du hummus servert med sopp og ovnsstekte tomater. Nedenfor har jeg listet ti ulike bruksområder du kan la deg inspirere av.

 

Hva er egentlig hummus?

En tradisjonell hummus er basert på moste kikerter blandet og smaksatt med sitronsaft, tahini (sesampasta), olivenolje og hvitløk. Etter hvert som hummusen har fått mer oppmerksomhet, har det naturlig nok dukket opp flere variasjoner med, for eksempel rødbeter, paprika, peanøtter og oliven. Hummus med en annen base enn kikerter er også mulig; squash, blomkål og bønner er gode eksempler på det.

I Plantego’ Hummus har vi valgt å ikke bruke tahini. Sesam er et at de 14 allergenene som det skal merkes for, og en hummus uten tahini kan derfor serveres til alle. Du kan enkelt tilsette tahini om du ønsker sesamsmaken.

 

10 MÅTER Å SERVERE HUMMUS på

1. Som dipp til brød og kjeks

Som tidligere nevnt er dette den vanligste måten å servere hummus på. Drypp litt god olivenolje over hummusen, og gjerne et dryss med paprika eller sumakpulver, før servering. Kontrast i konsistens er alltid godt, så bruk gjerne sprø kjeks eller brød som er litt toastet. La hummusen være «helten», og velg brød og kjeks med relativt nøytral smak, gjerne bare saltet.

2. På digg påsmurt

Hummus er perfekt på brød, enten på en vanlig skive, en toast eller i en sandwich. Kombiner med nesten hva som helst; grønnsaker, kjøtt, fisk, sopp, nøtter. Prøv deg fram til et par favorittkombinasjoner. Resultatet er enkle og gode lunsjretter, rett på menyen.

3. Dipp til grønnsaker eller frukt

Det har du kanskje allerede prøvd? Det er ikke bare brød som kan dippes i hummus. Gulrøtter, agurk, stangselleri og reddiker er gode eksempler, men det meste av rå grønnsaker kan brukes. Frukt, derimot, er kanskje ikke så innlysende, men tenk på kontrasten mellom søtt og salt. En kombinasjon som stadig oftere bli brukt, er saltet karamell. Så frukt og salt hummus er ingen dårlig kombinasjon. Jordbær og epler er greie å starte med.

4. Salatdressing

Synes du konsistensen er litt for tykk, spe hummusen med olivenolje og/eller sitronsaft til ønsket konsistens. Eller legg den i bunnen eller på toppen av salaten, slik at du kan ta med litt av gangen sammen med salaten.

5. Pastasaus

Hummus er perfekt for en vegan pastarett. Bruk hummusen direkte i nykokt (eggfri) pasta, med litt salt og olje i tillegg. Mmm...

6. Pizzasaus

Bruk hummusen som alternativ til den alminnelige tomatbaserte pizzasausen; bare smør den utover pizzabunnen, og topp som vanlig med det du ønsker.

7. Kremet suppe

Ønsker du en kremet grønnsakssuppe uten å tilsette melkebaserte produkter? Bruk hummus i stedet!

8. Taco og wraps

Hummus er helt vanlig å bruke i wraps-varianter fra Middelhavsområdet og Midtøsten, men hvorfor ikke «jazze» opp den meksikanske tacoen med litt hummus? Fungerer omtrent som guacamole, og smaker veldig godt. Her et forslag på en mezewrap med hummus og bulgur.

9. Potet- og andre typer grønnsaksmos

Samme bruk som for suppe: Ønsker du en melkefri mos, kan hummus gjøre nytten som erstatning. Det bidrar til en mer kremet konsistens og tilfører ekstra smak.

10. Falafel

Falafler er et fint vegetaralternativ å ha på menyen. Du lager dem lett selv med utgangspunkt i hummus tilsatt kikertmel. Varier med å smaksette dem med, for eksempel, krydder, urter eller ost.

Noen oppskrifter på forskjellige falafler finner du her på vår nettside

Fristet til å sette hummus på menyen? Vi har gjort første del av jobben for deg og har nå 3 varianter av hummus i vårt sortiment under merket Plantego’; Hummus naturell, Hummus med paprika og Hummus med tomat og basilikum. Alle er allergenfrie og klare til bruk.